Painettujen materiaalien postitus on lopetettu, mutta voit hyödyntää sähköisiä versioita vapaasti.
KKI-ohjelma on julkaissut maksutonta materiaalia, joka on kaikkien vapaasti hyödynnettävissä. Maksuton materiaali koostuu muun muassa kunto-oppaista, esitteistä ja raporteista.
Liikkeelle! Kunnossa kaiken ikää -ohjelman tarina 25 vuotta on vasta ilmestynyt teos, joka peilaa terveysliikunnan edistämisen historiaa aina nykypäivään ja tulevaan 2020-lukuun. Kirjan on kirjoittanut kirjailija, toimittaja Ulla-Maija Paavilainen.
Teoksessa on haastateltu 34 terveyden ja hyvinvoinnin asiantuntijaa, jotka ovat vuosien varrella vaikuttaneet terveysliikunnassa. Kirja valottaa monipuolisesti valtakunnallisen aikuisväestön liikunnan edistämisohjelman tarinan.
Kirja on nelivärinen. Kirjassa on 192 sivua ja se on kooltaan 210 x 210 mm.
KKI-kunto-opas on uudistunut ja on nyt nimeltään Matka hyvään kuntoon! Opas sisältää käytännön ohjeita siihen, kuinka aloittaa liikkuminen ja lisätä arjen aktiivisuutta sekä miten kohentaa vähitellen lihasvoimaa ja kestävyyskuntoa. Matka hyvään kuntoon -opas on jaettu kolmeen neljä viikkoa kestävään jaksoon. Liikuntaa lisätään arkeen työmatka- ja hyötyliikunnan, erilaisten kotijumppien, kuntosaliharjoittelun ja monipuolisten lajikokeilujen avulla. Oppaasta löytyy myös helposti toteutettavia liikkuvuusharjoituksia. Opas on A4-kokoinen, 32-sivuinen nelivärinen seinäkalenteri. Pidä huolta itsestäsi ja ota ystäväsikin mukaan liikkumaan!
Opas on saatavilla vain sähköisessä muodossa.
Matka hyvään kuntoon -opas pdf-tiedostona.
Motionshandboken ger dig praktiska råd om hur det lönar sig att börja motionera och aktivera sig under vardagen samt hur du sakta men säkert kan öka på muskelstyrkan och uthålligheten. I handboken finner du också rörlighetsövningar som är lätt at förverkliga. Handboken är uppdelad i tre perioder. Varje period omfattar fyra veckor. Du får mera rörelse in i vardagen, under arbetsresor och genom nyttorörelser, olika hemgympaprogram, konditionssalsträning och genom att prova på olika mångsidiga grenar. Handboken är en 32-sidors väggkalender i färg, i formatet A4.
Resan till god kondition -handboken pdf-dokument
KKI-kunto-opas 60+ uudistui täysin ja on saanut nimekseen Eläkevuodet edessä. Opas sisältää 12 viikon nousujohteisen liikuntaohjelman monipuolisine kestävyyskunnon, lihasvoiman ja liikkuvuuden harjoituksineen. Lisäksi opas antaa eväitä eläkkeelle valmistautumiseen muullakin tavoin. Oppaan jumpat löytyvät myös videoina KKI-ohjelman Youtube-kanavalla. Opas on A4-kokoinen, 36-sivuinen nelivärinen seinäkalenteri.
Oppaan liikuntaohjelman ovat suunnitelleet Kirsti Siekkinen ja Sari Kivimäki ja toimitustyöstä ovat vastanneet Ulla-Maija Paavilainen ja Katri Siivonen.
Eläkevuodet edessä pdf-tiedostona.
KKI-kunto-opas: Lonkat kuntoon
Tartu tilaisuuteen, ota tavaksi! -opas
Ta chansen, låt det bli en vana! -handboken
Kunnossa kaiken ikää – Aktiivisena arjessa
Kohti tasaPainoa – Painonhallinnan säätöjä
SuomiMiehen treeniopas kokoaa yhteen innostavan tiedon ja toimivimmat käytännön treenivinkit fyysisen kunnon kohottamisesta. Treeniruokaosiossa kerrotaan hyvän syömisen keskeiset asiat, jotka helpottavat painonhallintaa ja pitävät miehen kunnossa. Oppaassa on 24 sivua.
Treeniopas pdf-tiedostona.
Träningsguiden för Finska Män sammanför inspirerande kunskap och de bäst fungerande praktiska träningstipsen för att höja den fysiska konditionen. I delen som behandlar träningsmat beskrivs det centrala gällande hälsosamt ätande, som underlättar viktbemästring och håller män i form.
Träningsguide pdf-dokument
Testatut-raportti tiivistää vuoden 2011 SuomiMies seikkailee -rekkakiertueen kuntotestien tulokset. Raportissa kerrotaan lyhyesti rekkakiertueen ja SuomiMiehen kuntotestien toteutustapa. Puristusvoimamittauksen, kehonkoostumusanalyysin, Polar-kuntotestin ja vyötärönympäryksen mittauksen tulokset on tiivistetty taulukoin ja kuvioin. Lisäksi kerrotaan tulokset kehon kuntoindeksin ja liikunta-aktiivisuuden osalta sekä tehdään tulosten perusteella johtopäätöksiä testattujen miesten kunnosta. Raportissa on 36 sivua.
Raportti pdf-tiedostona.
SuomiMies-julisteita on kolme erilaista. A2-kokoisessa imagojulisteessa teksti “SuomiMies seikkailee” sekä tunnuskuva. Lisäksi kaksi erilaista 21 x 43 cm julistetta, joissa alareunassa kirjoitusala. Toisessa julisteessa tunnuskuva, toisessa kuvat SuomiMiehen kuntotesteistä.
SuomiMiehen treeniopas (A5, 16 sivua)
Kortti, jossa on muun muassa teksti “Löydä lääke nimeltä liikunta” sekä pahvinen teline, jossa teksti “Lääkettä Liikkujan Apteekista – Terveydeksi!”. Kortin koko A5 (n. 10 x 15 cm). Kortti löytyy myös ruotsinkielisenä.
Liikkujan Apteekeille suunnattu Terveysliikuntaa apteekeista -esite on tarkoitettu apteekin henkilökunnalle. Nelisivuisessa esitteessä esitellään Liikkujan Apteekki -toimintamallia apteekin näkökulmasta. Esitteen koko 21 x 21 cm.
Terveysliikuntaa apteekeista -esite pdf-tiedostona
Julisteita on kaksi kokoa, 36 x 66 cm ja 35 x 45 cm. Julisteissa on apteekkiaiheinen kuva, Liikkujan Apteekki -liikemerkki ja valkoinen kirjoitusala. Suuremmassa julisteessa lisäksi teksti “Löydä lääke nimeltä liikunta”.
Julisteet on saatavilla myös ruotsinkielisinä.
KKI-kuntokortti on saanut uuden raikkaan ilmeen. Kuntokortin sisältö on pysynyt samana eli edelleen voit kortin avulla seurata omaa liikkumistasi vuoden ajan kirjaamalla ylös päivittäiset liikuntasuorituksesi. Ohjeita liikkumiseen antaa kortin takana oleva UKK-instituutin liikuntapiirakka.
Kuntokortti pdf-tiedostona.
Liikuntasuoritusten seuraamisessa suosittu KKI-kuntokortti on saanut rinnalleen KKI-istumiskortin. KKI-istumiskortti on tarkoitettu herättelemään arjen aktiivisuuteen istumisen määrää seuraamalla. Korttiin kirjataan yhden arkipäivän ja yhden viikonlopun päivän istumisen määrä. Kortin takaa voi tarkistaa, tuleeko tunteja päivään liikaa ja milloin istuminen on liian yhtäjaksoista.
Istumiskortti pdf-tiedostona.
KKI-korttiperheen uusin tuote työmatkaliikkumiskortti kannustaa työmatkojen kulkemiseen pyörällä ja kävellen. Työmatkojen kulkeminen fyysisesti aktiivisesti kannattaa, koska työmatka toistuu lähes päivittäin. KKI-työmatkaliikkumiskortin avulla voit seurata, kuinka paljon sinulle kertyy päivittäistä liikkumista kävellen tai pyöräillen. Korttia voi hyödyntää vaikkapa työpaikan työmatkahaastekilpailussa, koska kortissa on varattu paikka myös käyttäjän yhteystiedoille.
Työmatkaliikkumiskortti pdf-tiedostona
Kaipaatko virkeyttä työpäivääsi ja puhtia arkeesi? Onko sinulla vaikeuksia keskittyä työhösi? Kolottaako niskaa tai selkää? Asentoa muuttamalla ja istumista tauottamalla voit lisätä keskittymiskykyä, luovuutta ja työtehoa.
Tauko paikallaan! on maksuton materiaali, joka kannustaa pohtimaan omia arkisia valintojaan liikkeen lisäämiseksi. Materiaali tarjoaa vinkkejä istumisen tauottamiseen ja arkiaktiivisuuden lisäämiseen.
Materiaalin ovat kirjoittaneet Harri Helajärvi ja Kaisa Koivuniemi. Materiaali on 12-sivuinen ja kooltaan 210 x 210 mm.
Tauko paikallaan! pdf-tiedostona
Liikuntaneuvontaesitteessä esitellään liikuntaneuvonta osana liikunnan palveluketjua. Esitteessä perustellaan liikuntaneuvonnan hyöty terveyden edistämisen keinona.
Esite sisältää esimerkit liikunnan palveluketjun etenemisestä ja laadukkaan liikuntaneuvonnan toteutuksesta. Sen tavoitteena on
1) antaa tietoa liikuntaneuvonnan prosessista ja perusteluja liikuntaneuvonnan tarpeesta,
2) tehdä liikuntaneuvontaa näkyväksi ja konkretisoida toimintatapa sekä
3) selkeyttää ja yhtenäistää liikuntaneuvontaa.
Liikuntaneuvontaesite on 4-sivuinen ja kokoa A5. Esite on tuotettu yhteistyössä UKK-instituutin kanssa.
Liikuntaneuvontaesite pdf-tiedostona
Pysyvästi paino hallintaan -opas sisältää keskeisintä tietoa ravinnon merkityksestä painonhallinnassa. Oppaassa on myös tietoa, miten liikunta tukee painonhallintaa sekä vinkkejä arjen aktiivisuuden ja liikunnan lisäämiseen. Oppaaseen on koottu tietoa energiantarpeesta ja painonhallinnan tärkeimmistä tekijöistä, kuten ateriarytmistä, ruoan laadusta ja terveellisistä ruoka-aineista sekä vähäisen unen ja stressin vaikutuksesta painonhallintaan.
Oppaan on kirjoittanut terveystieteiden maisteri ja laillistettu ravitsemusterapeutti Hanna Partanen, jolla on yli 10 vuoden kokemus painonhallinta-asiakkaiden ohjaamisesta.
Opas on kooltaan 14,8 × 21 cm (A5) ja siinä on 32 sivua.
Pysyvästi paino hallintaan pdf-tiedostona
Hyvinvoinnin lähteillä -artikkelikokoelma käsittelee asiantuntijoiden johdolla hyvinvoinnin eri osa-alueita. Mitä ne ovat ja miten voimme itse edistää niitä? Artikkelit käsittelevät muun muassa kodin, luontoympäristön, yhteisöllisyyden, ruokavalion, liikunnan ja unen merkitystä ihmisen hyvinvoinnille. Artikkeleiden lisäksi kokoelma sisältää ohjeita omien voimavarojen tunnistamiseen ja vahvistamiseen.
KKI-ohjelma on tuottanut artikkelikokoelman yhteistyössä Suomen Mielenterveysseuran kanssa. Kokoelmassa on 28 sivua.
Hyvinvoinnin lähteillä pdf-tiedostona
KKI-ohjelma on toteuttanut vuoden 2018 TEAviisari-tiedonkeruun pohjalta maakuntakohtaiset infograafit, joihin on kerätty keskeisimmät tiedot terveyttä edistävän liikunnan osalta kustakin maakunnasta. Infograafit ovat ladattavissa alta pdf-tiedostoina.
Etelä-Karjala
Etelä-Pohjanmaa
Etelä-Savo
Kainuu
Kanta-Häme
Keski-Pohjanmaa
Keski-Suomi
Kymenlaakso
Lappi
Päijät-Häme
Pirkanmaa
Pohjanmaa
Pohjois-Karjala
Pohjois-Pohjanmaa
Pohjois-Savo
Satakunta
Uusimaa
Varsinais-Suomi
Maakuntakohtaisten infograafien lisäksi kaikkien TEAviisari-tiedonkeruuseen osallistuneiden Suomen kuntien tiedot on koottu vielä yhteenvetoinfograafiin, joka on ladattavissa alta pdf-tiedostona.
Vuosien 2016, 2014, 2012 ja 2010 TEAviisari-tiedonkeruista kootut raportit ovat ladattavissa alta pdf-tiedostoina. Raportteja on tilattavissa edelleen myös printtiversioina KKI-ohjelmasta.
TEAviisari 2016 -julkaisu pdf-tiedostona
TEAviisari 2014 -julkaisu pdf-tiedostona
TEAviisari 2012 -julkaisu pdf-tiedostona
TEAviisari 2010 -julkaisu pdf-tiedostona
KKI-ohjelma on julkaissut kaksi yhdessä Afectar Oy:n kanssa tuotettua materiaalia, jotka on suunnattu esimiehille. 4-sivuisten esitteiden tarkoituksena on antaa esimiehille tietoa siitä, kuinka he voivat omalla toiminnallaan vaikuttaa työntekijöiden fyysiseen kuntoon ja liikkumiseen.
Materiaalit ovat ladattavissa pdf-tiedostoina (ei tilattavissa printtinä).
Työpaikan tärkein pääoma on henkisesti ja fyysisesti hyvinvoiva henkilöstö -esite antaa kokonaisvaltaisen kuvan liikkumisen edistämisen mahdollisuuksista työpaikoilla.
Esimies, voit vaikuttaa työmatkoihin -esite puolestaan nimensä mukaisesti käsittelee työmatkaliikkumista edistäviä toimenpiteitä ja työmatkaliikkumisen tarjoamia hyötyjä.
KKI-ohjelma toteutti yhteistyössä Pyöräilykuntien verkoston ja Kuntaliiton kanssa Pyöräilyn olosuhteet Suomen kunnissa -selvityksen keväällä 2018. Kyselytutkimus tehtiin nyt toista kertaa ja siihen vastasi yhteensä 150 kuntien pyöräilyn olosuhteista vastaavaa henkilöä tai työryhmää (51 % Suomen kunnista). Tuoreessa selvitysraportissa kerättyä dataa verrataan vuonna 2010 toteutetun vastaavan selvityksen tuloksiin ja näin selvitys pystyy nykytilakartoituksen lisäksi valottamaan myös vajaan vuosikymmenen aikana tapahtunutta kehitystä pyöräily-Suomessa.
Raportissa on 100 sivua ja sen toimittanut Marianne Turunen.
Raportti pdf-tiedostona
SuomiMiehen tarina on nyt koottu yksiin kansiin. Raportissa kootaan yhteen SuomiMies seikkailee -kampanjan taustaa, historiaa, rakennusaineita ja toimenpiteitä. Raportissa arvioidaan myös kampanjan onnistumista, vaikuttavuutta ja yhteiskunnallisia perusteita.
Raportissa on 70 sivua ja sen on toimittanut Emma-Reetta Hämäläinen.
Raportti pdf-tiedostona.
Raportissa kuvataan Liikkujan Apteekki -konseptissa mukana oleville apteekeille tehdyn selvityksen tuloksia. Selvityksen tarkoituksena oli pureutua Liikkujan Apteekkien tilanteeseen, apteekkien tapoihin toteuttaa konseptia arjessaan sekä apteekkien toiveisiin, onnistumisiin ja kehitysehdotuksiin. Raportin avulla halutaan jakaa Liikkujan Apteekkien kesken toimivia konseptin toteutustapoja ja käytäntöjä. Raportti toimii oivallisena tutustumismateriaalina myös niille apteekeille, jotka harkitsevat Liikkujan Apteekki -konseptiin mukaan lähtemistä.
Raportissa on 60 sivua ja sen ovat kirjoittaneet Laura Pajunen, Sari Kivimäki ja Janne Haarala.
Raportti pdf-tiedostona.
Raportissa esitellään neljän liikuntaneuvonnan kehittämishankkeen toimintamalli, toteutus ja tulokset. Hankkeet edustavat laadukkaita toimintamalleja erikokoisista kaupungeista ja kunnista, joissa liikuntaneuvonta toteutuu osana liikunnan palveluketjua liikunta- ja terveyssektorin poikkihallinnollisena yhteistyönä. Raportti tarjoaa ideoita ja perusteluja toiminnan käynnistämiseen ja toteutukseen. Lisäksi raportti kokoaa näiden neljän mallin tuloksia ja kehittämistarpeita.
Raportissa on 108 sivua. Raportin ovat kirjoittaneet Katariina Tuunanen, Anna Puurunen, Miia Malvela ja Sari Kivimäki.
Raportti pdf-tiedostona.
Raportti kokoaa vuosina 2010–2013 toimineen Helsingin kaupungin henkilöstöliikuntahankkeen etenemisen, toiminnot sekä toimijoiden arviot hankkeen keskeisimmistä onnistumisista ja haasteista. Hanke kohdennettiin terveytensä kannalta liian vähän liikkuvien miesten liikunta-aktiivisuuden lisäämiseen. Hankkeen laajempina tavoitteina olivat henkilöstöliikunnan ja poikkihallinnollisen yhteistyön kehittäminen, poikkihallinnollisen palveluketjumallin luominen sekä tiedon kerääminen toiminnan vaikuttavuudesta. Raportissa arvioidaan hankkeessa järjestetyn miehille suunnatun toiminnan sekä poikkihallinnollisen yhteistyön onnistumisia ja haasteita.
Raportissa on 40 sivua. Raportin ovat kirjoittaneet Noora Moilanen ja Miia Malvela.
Raportti pdf-tiedostona.
KKI-ohjelma toteutti Liikuntaneuvonnan tila kunnissa -kyselyn keväällä 2013. Kysely lähetettiin Liikunnan aluejärjestöjen kautta kaikkiin Suomen kuntiin. Kyselyyn vastasi yhteensä 158 kuntaa, joiden yhteenlaskettu asukasluku on lähes 4,5 miljoonaa. Kyselyn tuloksista ja liikuntaneuvontaa käsitelleistä taustaselvityksistä syntyi Liikuntaneuvonnan tila kunnissa -raportti. Raportissa esitellään kyselyn tuloksia ja pohditaan niiden merkitystä valtakunnallisesti asetettujen liikuntaneuvonnan tavoitteiden ja KKI-ohjelman tulevien toimenpiteiden osalta. Lisäksi selvityksessä annetaan kehittämisideoita liikuntaneuvonnan käynnistämiseen ja kehittämiseen.
Raportissa on 68 sivua ja sen ovat kirjoittaneet Sari Kivimäki ja Katariina Tuunanen.
Raportti pdf-tiedostona.
Loppuraportti tiivistää Soveltava Liikunta SoveLi ry:n hankkeen toiminnan ja tulokset. Hankkeen tavoitteena oli muodostaa kouluttajaverkosto soveltavan liikunnan asiantuntijoista ja aktiivisista toimijoista. Verkoston avulla tuetaan ja kehitetään kansanterveys- ja vammaisjärjestöjen paikallisyhdistysten liikunnan asiantuntijuutta ja liikuntatoimintaa. Hankkeeseen mukaan valituille asiantuntijoille järjestettiin koulutuksia, laadittiin kouluttajapolku sekä erilaisia sähköisiä ja painettuja materiaaleja. Raportissa on 48 sivua ja sen on kirjoittanut Tinja Saarela.
Raportti pdf-tiedostona.
Liikkujan Apteekki terveysliikuntaa edistämässä -raportti kokoaa yhteen vuonna 2010–2011 toteutetun Liikkujan Apteekki -kehittämishankkeen kokemuksia. Raportissa esitellään pilottihankkeissa syntyneitä hyviä käytäntöjä ja terveysliikuntamoduulin käyttöönotosta saatuja kokemuksia. Raportin ovat kirjoittaneet Katariina Tuunanen, Kaisa Koivuniemi ja Sari Kivimäki. Raportissa on 64 sivua.
Raportti pdf-tiedostona.
Nuorimies seikkailee – karvanoppien ja viiksivahan salattu maailma
Kävelyn ja pyöräilyn terveysvaikutusten taloudellinen arviointi Joensuussa
Kokemuksia toimivista liikuntaneuvontakäytännöistä
VIRVELI – Virtaa verkostoihin liikunnasta
Liikunnan palveluketju, Lahti Liikkeelle -kehittämishanke
Pyöräilyn olosuhteet Suomen kunnissa
Tietoa ja kokemuksia KKI-hankkeista ja terveysliikunnasta. Lehti ilmestyi kaksi kertaa vuodessa. Kipinöiden oma sivu.