KKI-ohjelma julkaisee aikuisväestölle suunnattuja materiaaleja arkiaktiivisuudesta, liikunnan aloittamisesta ja terveellisistä elämäntavoista. Suurin osa materiaaleista on maksuttomia, tilaaja maksaa vain toimituskulut. Tutustu materiaaleihin.
Liikunnan aluejärjestöt ja Olympiakomitea ovat yhteistyössä laatineet työpaikkaliikunnan kehittämiseen työpaikkaliikunnan sähköisen työkirjan. Sähköinen työkirja on kaikkien käytettävissä. Sähköisestä työkirjasta löytyy kaikki oleellinen laadukkaan työpaikkaliikunnan kehittämiseksi. Se on jaettu neljään eri osioon. Seuraamalla vaiheita numerojärjestyksessä onnistuu varmasti.
SuomiMies seikkailee -kampanjan tavoitteena on herättää työikäisten miesten kiinnostus liikuntaa ja omaa hyvinvointiaan kohtaan sekä auttaa miehiä etsimään itselleen sopivia liikkumismuotoja. Hyvä fyysinen kunto on yksi osatekijä, joka tukee työssä jaksamista ja ennaltaehkäisee työkyvyttömyyttä. SuomiMies seikkailee -kampanjan verkkosivut www.suomimies.fi tarjovat vinkkejä rentoon liikkumiseen, hyvään syömiseen ja miehiseen terveyteen.
SuomiMies seikkailee -kampanjan rekkakiertuetapahtumissa kannustamaan miehiä liikunnan pariin. Rekkaan on lastattu miesten kuntotestiasema, jossa pääsee testaamaan kuntonsa helposti ja hikoilematta maksuttomilla SuomiMiehen kuntotesteillä vaikkapa työpäivän lomassa. Testirekka tarjoaa miehille mahdollisuuden saada tietoa omasta kunnostaan ja opastusta liikkuvamman elämäntavan alkuun. Tapahtumia järjestetään jälleen syksyllä 2016 ja keväällä 2017.
Porraspäivät on työyhteisöille suunnattu kampanja, jonka tavoitteena on herätellä pieniin, jokapäiväisiin valintoihin oman terveyden edistämiseksi. Porraspäiviä vietetään vuosittain marraskuussa, tänä vuonna 6.-12.11.2017. Kampanjaviikon aikana kannustetaan käyttämään portaita hissin sijaan muun muassa erilaisin portaiden läheisyyteen kiinnitettävin materiaalein. Kampanjaa toteuttaa KKI-ohjelma. Porraspäivät löytyy sosiaalisesta mediasta aihetunnisteella #porraspäivät.
Työterveyslaitoksen (TTL) toteuttaman Fyysisesti ja psyykkisesti kuormittavaa työtä tekevien terveyden ja työkyvyn edistäminen työpaikoilla -hankeen pohjalta koottuja vinkkejä, jodien avulla voit itse tai yhdessä lähiyhteisösi kanssa pohtia, miten voit edistää omaa muutostasi edes pienin askelin. Samalla voit arvioida, mikä sinulle on elämässäsi tärkeää.
Aktiivisempi arki -työpaja (Valo ry) on suunniteltu kaikille suomalaisille työpaikoille, erityisesti sellaisille, joilla istutaan paljon. Työpajan tavoitteena on kiinnittää huomiota jokaisen omaan ja työyhteisön päivittäiseen arjen aktiivisuuteen ja tarvittaessa motivoida liikkeen lisäämiseen ja istumisen vähentämiseen. Muutosta tuetaan ajankohtaisella tiedolla, työyhteisön olemassa olevia toimintatapoja tarkastelemalla ja yhteisiin rutiineja muuttaviin päätöksiin kannustamalla. Aktiivisempi arki -työpaja on rakennettu niin, että esimerkiksi esimies voi vetää sen itsenäisesti. Halutessaan hän voi tehdä yhteistyötä työpaikan sisäisen tai ulkopuolisen kehittäjän, hr-asiantuntijan tai Valon asiantuntijan kanssa.
Kävelykokous on aktiivinen työskentelymenetelmä, jossa kävellessä keskustellaan, ideoidaan ja tehdään päätöksiä kävelymatkan varrella. Kävelykokous sopii hyvin esimerkiksi ideointipalavereihin, tai kokeile vaikka kehityskeskustelupalaveria kävellen. Kävellessä mieli virkistyy, ajatukset lentävät ja aistit valpastuvat.
Tulosta kävelykokouskortti (Suomen Latu)
Työmatkaliikunta on erinomaista arkiliikuntaa, joka edistää hyvinvointia ja parantaa työssä jaksamista. Omin lihasvoimin liikkuminen työmatkoilla edistää työntekijöiden hyvinvointia, tuo kustannussäästöjä ja on ympäristöystävällistä. Työyhteisöt voivat vaikuttaa merkittävästi henkilöstön hyvinvointiin tukemalla fyysisesti aktiivista ja turvallista työmatkaliikkumista.
Aktiivisen työmatkaliikkumisen edistämiseksi työpaikoilla on hyvä kartoittaa työntekijöiden kulkutapa työ- ja työasiamatkoilla sekä arvioida työ- ja työasiamatkojen vaikutus terveyteen ja sairauspoissaoloihin. Työpaikan liikkumissuunnitelmaa voidaan hyödyntää kävelyn ja pyöräilyn edistämisessä työmatkan kulkumuotona.
Liikkumisen ohjauksella (Mobility Management) tarkoitetaan ihmisten kulkutapavalintoihin vaikuttamista tiedollisen ohjauksen ja erilaisten kannustavien toimenpiteiden avulla. Tavoitteena on vähentää liikkumisen tarvetta ja yksin omalla autolla ajamista ja edistää kestävää liikkumista, kuten kävelyä, pyöräilyä, joukkoliikenteen käyttöä, autojen yhteiskäyttöä, kimppakyytejä ja taloudellista ajotapaa. Liikkumisen ohjauksen yleisimpiä keinoja ovat kestävien liikkumismahdollisuuksien markkinointi, tiedottaminen ja liikkumiskasvatus. Keinoihin lukeutuvat myös taloudelliset kannustimet sekä informaation ja liikkumisen palvelujen kehittäminen siten, että kestävien kulkutapojen käyttö helpottuu.
Hyödynnä valmiita liikuntakampanjoita
Työyhteisöt ovat merkittävä taho liikkeen lisäämisessä monen eri ikäryhmän kohdalla. Liikkujan polku -verkosto on avoin verkosto, johon ovat tervetulleita kaikki toimijat. Verkoston koordinoista vastaa Valo ry. Tavoitteena on tuottaa käytännön ratkaisuja ja vaikuttaa liikkumisen edellytyksiin siten, että mahdollisimman moni löytää itselleen sopivia tapoja liikkua.
Lisätietoa Työyhteistöt teemaryhmästä.
Ilmoittaudu mukaan verkostoon.
Hyödynnä vakiintuneita teemapäiviä ja -viikkoja työyhteisön liikunta-/hyvinvointitoimenpiteiden tukena.