Työpäivän aikaista fyysistä aktiivisuutta voidaan lisätä monin eri keinoin  

  

Pieni taukojumppa, mutta iso vaikutus työpäivään
Taukojumpasta hyötyvät kaikki. Taukojumppa ei ole hyödyllistä ainoastaan päätetyötä tekeville, vaan kaikki työntekijät hyötyvät työasennon vaihtelusta ja pienestä liikkeestä. Taukojumpan vetäjäksi voi kouluttaa yhden työyhteisön jäsenistä, sen voi ostaa joltakin palveluita tarjoavalta yritykseltä tai halukkaat voivat ilmoittautua kiertäviksi taukoliikunnanohjaajiksi, jolloin vastuusta ei tule kenellekään liian suuri. KKI:n taukojumppaopas tarjoaa runsaasti ideoita taukoliikuntaa vetävälle. Mikäli työpaikalla on toimintaa useassa eri toimipisteessä ja taukoliikunnan toteuttaja vaihtelee, voi liikuntavastaava tai -yhdyshenkilö koostaa taukoliikunnan toteuttajille ajoittain uusia vinkkejä ja ideoita käyttöön.

Taukoliikuntaa voi toteuttaa myös ilman ohjausta. Työpaikalle voidaan esimerkiksi luoda ”hyvinvointiraitteja”, jossa käytävillä on erilaisia elpymisliikuntatauluja antamassa vinkkejä taukoliikuntaan. Taukoliikuntaan voi etsiä myös erilaisia sovelluksia ja videoita, joita voi hyödyntää työpäivän aikana. Työpaikalle hankitut pienliikuntavälineet (esim. käsipainot, jumppakepit, jumppapallo) voivat myös kannustaa taukoliikuntaan.

  

Työpaikan ympäristö kannustaa liikkeelle lähes itsestään
Työasennon muuttaminen työpäivän aikana pitää mielen virkeänä. Työpisteisiin voidaan hankkia seisten tapahtuvan työskentelyn mahdollistavia säädettäviä työpöytiä. Kokoushuoneita voi muuttaa seisomatyöskentelytilaksi korvaamalla perinteiset pöydät ja tuolit pystypöydillä.

  

Ergonomisten työskentelyohjeiden luominen
Työntekijöille voidaan luoda ohjeita hyviksi koetuista ja ergonomisista työskentelytavoista sekä antaa neuvoja eri työskentelyolosuhteisiin. Henkilöstön kokemuksia ergonomiaan liittyen voi selvittää ergonomiakyselyn avulla.

Toteutettu KKI-kehittämishankkeissa:

  • Kaunialan sairaala: Kauniala kunnon iskuun (2012–2014)
  • HUS: Toimintakykyä työelämään (2013–2015)
  • Savonia Ammattikorkeakoulu Oy: Kunnon Savotta, Kuopion kaupungin henkilökunnan oma hyvinvointikartta (2017–)
  • Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri: Työpaikalta terveyttä elämään – itseään ja organisaatiota johtamalla (2015–)

Tutustu tuettuihin KKI-kehittämishankkeisiin

Toteutettu AVI-rahoitteisissa hankkeissa:

Riihimäen kaupunki: Eloisa Riksu (2014-2017)

Karkkilan kaupunki: Karkkila liikkelle (2016-2017)