Essotelaiset kondiksessa – työhyvinvointia liikkumalla -hankkeessa, eli ”Kondiksessa”, tuotetaan Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän eli Essoten työntekijöille liikuntapainotteista, ryhmässä tapahtuvaa elintapaohjausta ja suunnitellaan toiminnasta pysyvä käytäntö Essoteen. Yhteistyökumppaneita hankkeessa ovat KKI-ohjelman lisäksi valmennuksen tuottava Etelä-Savon Liikunta ry (ESLi), alku- ja loppumittaukset tuottava Xamk Active Life Lab ja Etelä-Savon Työterveys Oy.
Kondis-toiminta vastaa tarpeeseen
Hyvä fyysinen kunto suojaa monilta ongelmilta, kuten tuki- ja liikuntaelinsairauksilta, jotka ovat merkittävin työkyvyttömyyden syy sosiaali- ja terveysalalla. Fyysinen aktiivisuus ehkäisee myös mielenterveyden ongelmia, jotka ovat toiseksi yleisin työkyvyttömyyden aiheuttaja. Henkilökunnan hyvinvoinnin tukeminen on sijoitus sekä työnantajan että henkilökunnan näkökulmasta: hyvinvoiva henkilökunta tekee hyvää ja tuottavaa työtä, ja työntekijät hyötyvät hyvinvointinsa kehittymisestä myös vapaa-ajalla.
Vuorotyön merkitys huomioidaan
Liikunnan lisäksi keskeistä sisältöä ovat liikuntaryhmien yhteydessä pidettävät teoriatunnit. Esimerkiksi ravitsemusta käsitellään yleisellä tasolla ja erikseen vuorotyötä tekevien näkökulmasta, sillä monet Kondiksen kohderyhmässä tekevät vuorotyötä. Työajat huomioidaan myös unta ja palautumista käsittelevillä luennoilla. Arvioiden mukaan kymmenen prosenttia vuorotyötä tekevistä kärsii vuorotyöhön liittyvästä unihäiriöstä ja lievemmätkin uniongelmat ovat vuorotyötä tekevillä muita yleisempiä, joten unen ja palautumisen huomiointi on tärkeä osa Kondiksen kokonaisuutta.
Liikuntavinkkejä paikallisilta toimijoilta
Liikunta- ja teoriasisältöjen lisäksi Kondiksen osallistujat saavat tietoa ESLin ja vaikkapa kaupungin liikuntatoimen järjestämistä liikuntaryhmistä ja -tapahtumista. Näistä infoista olemmekin saaneet hyvää palautetta: käytännön kokemusten mukaan osallistumisen esteeksi koetaan joskus epätietoisuus siitä, kenelle liikuntaryhmä tai tapahtuma on suunnattu ja voinko juuri minä osallistua. Tarvittaessa myös etsimme kiinnostuneille lisätietoa tai vähintäänkin yhteyshenkilöt, joille tiedustelut ohjataan.
Yhteinen keskustelu ja yhteisten tavoitteiden asettaminen innostaa
Kohderyhmän osalta Kondiksen kevätkausi päättyi keskustelutilaisuuteen auditoriossa ja yhteiseen kuntopiiriin kesäkuun viimeisellä viikolla. Keskustelutilaisuudessa syvennyttiin kuntomittausten tuloksiin ja osallistujilla oli mahdollisuus kysyä mieltä askarruttavista asioista omiin tuloksiin liittyen. Lisäksi auditoriossa keskusteltiin osallistujien kevään kokemuksista ja syksyn toiveista, ja asetettiin yhdessä tavoitteet loppuvuodelle. Yhteinen keskustelu koettiin oikein antoisana ja varattu aika ylitettiin reippaasti jutellessamme loppuvuoden tavoitteista ja liikunnasta ihan yleisestikin.
Ensimmäinen vuosi on tärkeää kokeilun ja oppimisen aikaa ja jo keväältä olemme saaneet arvokasta kokemusta siitä, mikä toimii hyvin ja mitä voimme kehittää. Hyviä oppeja ovat muun muassa riittävästä intensiteetistä huolehtiminen ja viestinnälliset valinnat: tapaamisia pyritään pitämään vähintään kahdesti kuussa ja kohderyhmälle viestimisessä voidaan painottaa kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tukemista työhyvinvoinnin kehittymisen ohella. Samoin alku- ja loppumittauksista saatavaan palautteeseen ja tavoitteellisuuteen kiinnitetään ensi vuonna yhä enemmän huomiota.
Tavoitteena pysyvä toimintamalli
Yleisenä tavoitteenamme loppuvuodelle on tuottaa edelleen laadukasta sisältöä osallistujille ja siten pitää kohderyhmä mukana Kondis-toiminnassa. Syyskaudella pyrimme toteuttamaan kohderyhmän toiveita: osallistujat ovat toivoneet esimerkiksi ohjattua kuntosaliharjoittelua, pallopelejä ja frisbeegolfia. Lisäksi syvennymme muun muassa palautumisen ja rentoutumisen merkitykseen, tutustumme erilaisiin tansseihin ja lähdemme luontoon kartan kanssa.
Teksti: Essotelaiset kondiksessa -hanke
Kuvat: Mikko Törmänen & Essotelaiset Kondiksessa -hanke
Lisätietoja:
Harri Karttunen
hankekoordinaattori
p. 040 3598450
harri.karttunen[at]essote.fi