Ulkona liikkumisen, eli ulkoilun, on todettu parantavan unenlaatua ja virkistävän mieltä. Lisäksi ulkoilu kehittää tasapainoa ja vahvistaa lihasvoimaa. Luonto ja kaupunkien viheralueet tarjoavat myös elämyksiä ja monipuolisia aistikokemuksia. Ulkoilulla onkin Suomessa pitkät perinteet ja suurin osa suomalaisista ulkoilee vapaa-aikanaan. Ulkona liikkujalle on tarjolla verkossa monenlaista materiaalia, jonka avulla voi esimerkiksi etsiä vinkkejä ulkoliikuntapaikoista ja -aktiviteeteista tai seurata omaa liikkumistaan.
Lipas on valtakunnallinen ja julkinen liikunnan paikkatietojärjestelmä, jota hallinnoi Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellinen tiedekunta ja rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö. Lipaksessa on tietoa Suomen liikuntapaikoista, virkistysalueista, ulkoilureiteistä ja liikuntatoimen taloudesta. Lipas – tietojärjestelmä löytyy osoitteella www.liikuntapaikat.fi. Lipaksesta siirtyy kuntien ja virkistysalueyhdistysten luontoliikuntapaikkoja näkyville suosittuun Retkikartta.fi -karttapalveluun.
Metsähallituksen Retkikartta.fi -karttapalvelusta löytyvät valtion luonnonsuojelualueet, kansallispuistot ja retkeilyalueet palveluvarustuksineen ja niiden lisäksi jo yli 2 600 kuntien luontoliikuntapaikkaa. Retkikartalta löytyvät myös valtion kalastus- ja metsästysalueet. Lähdetään luontoon! -opas ja Luontoon.fi -sivustot tarjoavat vinkkejä luonnossa liikkujalle. Kalalle nyt -oppaasta saa perustietoa esimerkiksi kalastamiseen liittyvistä luvista, välineistä ja saaliin käsittelystä.
Ulkoilun ja liikunnan hyödyt voi kätevästi yhdistää myös työmatkaan. Työmatkaliikunta kävellen tai pyöräillen kohottaa kuntoa, mutta lisäksi se pienentää hiilijalanjälkeä. Kunnossa kaiken ikää (KKI) -ohjelman KKI-työmatkaliikkumiskortti on kätevä apu oman työmatkaliikkumisen seuraamiseen. Varttuneemmalle väestölle hyvä apu seurata omaa ulkoiluaan on esimerkiksi Ulkoiluystäväkortti.
Lisätietoja: