Yhdessä tekemällä parempiin tuloksiin

Landis+Gyr Oy on Jyväskylässä toimiva energiamittausalan yritys, jonka palveluksessa työskentelee noin 170 henkilöä. Vuonna 2012 alkaneen Manage Health Better -hankkeen kohderyhmänä olivat yli 40-vuotiaat työntekijät. Hanke oli suunnattu koko henkilöstölle, mutta se huomioi ansiokkaasti erityisesti terveytensä kannalta liian vähän liikkuvia. Noin puolet yrityksen henkilöstöstä osallistui johonkin hankkeen puitteissa järjestettyyn toimintaan. KKI-ohjelma palkitsi hankkeen vuoden 2013 yhtenä terveysliikuntahankkeena.

Hankkeessa tarjottiin työntekijöille myös mahdollisuutta osallistua Mobra Finland Oy:n toteuttamaan henkilökohtaiseen etävalmennukseen, jossa hyödynnettiin Sports Tracker -sovellusta. Suosio yllätti iloisesti, sillä mahdollisuutta tarjottiin alun perin viidelle henkilölle, mutta halukkaita ilmaantuikin yksitoista. Ketään ei pudotettu porukasta pois.

Etävalmentajan tsemppaus motivoi

Puolen vuoden ajan etävalmennukseen osallistuneet kirjasivat liikuntasuorituksensa mobiilisovellukseen ja saivat sitä kautta tsemppausta liikkumiseen valmentajaltaan. Hankkeen päätteeksi kukin sai henkilökohtaisen yhteenvedon valmennuksen tuloksista. Sovelluksen kautta saatua valmennusta pidettiin motivoivana, kun joku seuraa ja kommentoi liikuntasuorituksia.

Valmennus lisäsi osallistujien liikuntaa vapaa-ajalla ja moni on saanut pidettyä yllä liikunnallisempaa elämäntapaa myös hankkeen jälkeen. Joillakin etävalmennuksessa olleilla innokkuus kuitenkin hieman lopahti hankkeen loputtua, sillä puoli vuotta on verrattain lyhyt aika sitouttaa liikuntaan tapana. Landis+Gyrillä odotukset hankkeen vaikutuksista olivat kuitenkin alkujaankin realistiset. Suuri onnistuminen oli, että hanke lisäsi osallistujien tietoisuutta siitä, että liikunnasta hyötyäkseen ei tarvitse olla himoliikkuja.

Rajatulle joukolle suunnatun etävalmennuksen ohella hankkeessa järjestettiin lajikokeiluja koko henkilökunnalle. Kokeilemaan pääsi tuttuja ja vähän tuntemattomampiakin lajeja sauvakävelystä kahvakuulailuun ja foam roller -harjoitteluun. Erityisen innostuneesti työntekijät ottivat vastaan Liikemies Ossi Valpion ohjaaman alkukantaisen liikkumisen, jota henkilöstön keskuudessa alettiin kutsua vauvajumpaksi. Henkilökunnalle järjestettiin myös terveys- ja ravitsemusluentoja. Henkilöstöruokala oli mukana järjestämällä terveellisen ruoan esittelyjä ja teemapäiviä. Työterveyshuolto puolestaan teki henkilökunnalle liikkuvuusmittauksia sekä UKK-kävelytestejä ja Cooperin-testejä.

Hyvät yhteistyökumppanit ja johdon tuki merkitsevät

Hankkeen onnistumisen kulmakivenä pidetään hyviä yhteistyökumppaneita. Hankkeeseen suhtauduttiin myös yrityksen johdon suunnalta myönteisesti. Hankkeelle tarjottu tuki näkyi paitsi taloudellisena panoksena myös konkreettisina tekoina. Henkilökunnan kuukausittaisissa tiedotustilaisuuksissa hankkeen markkinoinnille oli varattu oma aikansa ja intranetissä oli hankkeelle tarkoitettu oma osionsa. Lajikokeilut oli usein yhdistetty työpäivään, ja osan liikuntahetkistä sai toteuttaa työaikana.

Jatkuvasta panoksesta henkilöstön hyvinvointiin kertoo myös se, että yritys tarjoaa työntekijöilleen Efector Oy:n ohjaamat taukojumpat kolmesti viikossa sekä tukee työmatkapyöräilyä tarjoamalla henkilöstön käyttöön pyörien pesu- ja huoltopaikan tarvittavine välineineen.

Landis+Gyrillä toimii myös aktiivinen vapaa-ajan- ja virkistystoimikunta Virtapiiri, jonka puitteissa kuka tahansa yrityksen henkilöstöstä voi järjestää yhteistä tekemistä. Virtapiirin säännölliseen toimintaan kuuluu muun muassa suunnistusta, lentopalloa, kahvakuulaa, kaukalopalloa ja kamerakerhoa. Onpa talolla oma tenniskenttä ja kuorokin.

Yhteisöllisyyttä yhteisistä kokemuksista

Landis+Gyr Oy on tunnettu hyvästä työilmapiiristään, mutta KKI-hanke loi työyhteisöön erilaista yhteisöllisyyttä. Lajikokeilut ovat lähentäneet ennestään tuntemattomiakin työkavereita ja jutunjuuri on löytynyt yhteisistä kokemuksista. Henkilöstö on toivonut jatkoa hankkeelle ja yhteistyö Mobra Finland Oy:n kanssa jatkuu edelleen ja pari uutta ryhmää on jo aloittanut.

Tulevaisuuden varalle on myös muita konkreettisia suunnitelmia. Toimitiloihin on toivottu nurkkausta, jossa voisi työpäivän aikana harrastaa omatoimista taukoliikuntaa jumppapalloja, -mattoja ja -keppejä sekä foam rollereita, stressipalloja, leuanvetotelineitä ja hyppynaruja hyödyntäen.

Teksti: Anna Suutari
Kuvat: Petteri Kivimäki

Hankkeesta lisää:
Landis+Gyr Oy, johdon assistentti Kaija Pelttari
p. 050-404 9701
[email protected]

Kipinät 1/2014: Yhdessä tekemällä parempiin tuloksiin (s. 12-13)